Това е един от най-разпространените и най-увлекателни начини на риболов. Почти всеки рибар е започнал с него. На леко (или на плувка) се ловят почти всичкки видове риба. Естествено не толкова големи както при дънния риболов, но шансът да ти удари нещо голямо е почти равен. На леко можете да ловите както хищни, така и миролюбиви риби, както в язовири, така и в реки. Основните елементи необходими за риболов на леко са:

 1. Въдица

  Когато ловите в язовир е добре въдицата да е дълга около 3 - 4 м. В момента най-популярните въдици за риболов на плувка в затворени водоеми са мачовете, чиято дължина варира от 3.90 - 4.50 м., като най-популярната от тях е 4.20 м. За речен риболов най-често се използва въдица тип "болонезе", популярните дължини са: 4.00 - 7.00 м., за най-употребявани мога да посоча тези на 4 и 5 метра.

  Не бива да забравяме и телескопите без водачи (директни телескопи, камшици). Предлагат се в дължини от 3.00 - 9.00 м., но най-често използваните са тези от 5 до 7 метра.

  Ролс Ройса на риболова с плувка са щеките, чиято дължина е от 9.00 м. до над 15.00 м. вече. Най-популярни са щеките с дължина 13.00 м. Ако сте се спрели на този вид риболов, имайте предвид, че пълното оборудване за риболов на щека не е никак евтино.

 2. Макара

  Тя ви е необходима, ако използвате въдица с водачи. Хубаво е да е малка и лека, за да не уморява ръката ви по време на риболов. Също така е важно да има и голямо предавателно число от порядъка на 1:5 и нагоре.

 3. Влакно

  Изборът на влакно е много важен. Тези от вас, които ще ловят с мач въдица задължително трябва да ползват потъващо влакно. Причината е, че с мач въдицата се замята на големи разстояния и ако влакното не потъне се получават "кореми" и когато рибата удари не може да направите добро засичане, което ще ви коства и слуката. Дебелината на влакната също е от значение, като изборът зависи от вида риба, която ще ловите. Също така е препоръчително да използвате повод, като не забравяйте едно просто правило: разликата между основното влакно и повода не трябва да е повече от 2 единици. Например: основно влакно 0.10 -> повод 0.08 мм.

 4. Куки

  Без тях не може. Куките се избират също според вида на рибата и стръвта, която сме избрали. В магазините за риболовни принадлежности има голямо разнообразие от видове и марки, но като най-популярни бих посочил черните куки или както са обозначени цвят бронз.

 5. Стръв

  Отново зависи от рибата, като разнообразието е голямо. Най-добре е на място да видите каква стръв ползват колегите, защото на различните места си има специфики и капризи на рибите. За целта трябва да направите повече от един излет на избраното място, но стандартни са: торни червеи, бели червеи, пинки и т.н.

 6. Тежести

  Също много важна част от линията. Все пак трябва да поднесем менюто на рибата на избраната дълбочина, а тежестите са тези, които ще изпълнят тази задача. Предлагат се тежести от меко олово, което е много удобно за работа и не ви се налага използването на клещи при слагане или махане на утежнение от линията.

 7. Плувката

  И накрая, но не и по важност е плувката - тя е единственият ни контакт с това което става под водата. Изборът на плувки на пазара е огромен, така че моят съвет е: Купувайте си по една-две плувки всяка седмица (не са скъпи) и така ще си съберете чудесна колекция, с която ще може да експериментирате, докато намерите най-удобните и удачни за вас плувки.

  Мач риболовците използват така наречените ваглери - това са подвижни плувки, с чиято помощ може да се замята на далечни разстояния и да се лови на големи дълбочини. Някои модели ваглери са със сменяемо утежнение, като може да регулирате грамажа на плувката.

  Риболовците, които са избрали директен телескоп или щека ловят със статични плувки, които в сравнение с ваглерите са по-леки и най-често с крушовидна форма.

  Различните видове плувки може да видите на страница "Такъми".

Както споменах в началото, това са основните задължителни елементи за риболов на плувка. С течение на времето ще започнете да се усъвършенствате и да правите още по прецизни линии с повече елементи. А ето и някои от тях:

 1. Вирбели

  Те ще ви улеснят при сглобяването на линията, а също така и ще ви спасят от заплитания на линията.

 1. Повод

  Използването му прави присъствието на линията по-малко подозрително и незабележимо за рибата, а това може да ви бъде само от плюс (при това голям).

 1. Перли

  Това не са онези скъпи топченца, а пластмасови топчета с дупчица в средата. Използват се, когато ползвате подвижна плувка, за да спре линията на необходимата дълбочина.

 1. Други

  Под други имам предвид клещи, кукоизваждачи, стойки, прашки и др. такива, които ще улеснят риболова.

Преди да започнете риболова, е добре да захраните (направо е задължително). Така ще привлечете рибата в избраното от вас място и съответно ще ви кълве повече. За целта може да използвате различни захранки. След основното захранване ви препоръчвам да подхранвате от време на време. Захранването е един от ключовите елементи на успешния риболов на плувка.

След като сте си набавили всичко, може да грабнете въдицата и раницата с такъмите и право на язовира. Относно начина на сглобяване на линията кликнете на следващата връзка: Риболовната Линия

Заповядайте и в раздела за риболов на леко в нашият форум, за да почерпите и споделите опит с останалите колеги: Fishing Mania Форум - Риболов на леко.

Също много разпространен и интересен начин на риболов. При него се залага на по-дълго чакане, но затова пък се очаква и по-големи рибоци. Сигурно сте забелязали по язовирите рибари заметнали по 2 - 3 въдици на дъно и после се опънали на сянка. Може би сте се питали "...Тези пък какво ли ще хванат като не си гледат въдиците ?!?..." Истината е, че те просто чакат, чакат момента, когато камбанката ще удари и звукът й ще им качи пулса за секунда на 130. Като стана дума за пулса, никога не съм разбирал публикациите, които препоръчват риболова на хора с болни сърца. Та нали като ти удари нещо едро от вълнение може да получиш удар !!! Не съм ли прав !?!

А сега обратно на темата, обект на дънния риболов са предимно рибите, които обитават и търсят храната си близо до дъното. Дънният начин на живот е оформил по различен начин главите на дънните риби в сравнение с тези, които обитават по-горните слоеве на водата. При дънните риби устата им е насочена надолу, за да могат да се ровят и търсят храна в тинята. За разлика от тях при рибите, които обитават средните и горните слоеве на водата, устата е или в горно или в средно положение. Така те могат да ловят паднали насекоми във водата, а хищниците да атакуват жертвите си. Основните елементи, необходими за риболов на тежко са:

 1. Въдица

  Най-добрите и най-често употребявани са коленните пръти с дължина от 3.60 м., като единственият им проблем е транспортната дължина. Този фактор кара някой колеги да предпочитат телескопичните въдици. Коленна или телескопична акцията и трябва да е около 60 - 120 гр., а в либри 2.5 - 3 lb.

 1. Макара

  Макарите за риболов на тежко са спинингови с преден или двоен аванс, размери 050 - 060, дори и нагоре.

  Добре е макарата да е поне с 4 лагера за по плавен ход, а предавателното число да е около 1:5 или по-ниско, за да са по-мощни. Също така авансът трябва да е добре регулиран, за да избегнете евентуални изненади. Ще ви посъветвам нещо, аз като се прибера от риболов винаги почиствам макарите, а в края на сезона ги разглабям и им сменям смазката. Така ще ви служат много дълго време.

 1. Влакно

  При риболов на дъно говорим вече за по-сериозни дебелини на влакното като се започне от 0.25 и се стигне до 3-на оплетка от капроново влакно, която може да извади и "керван с камили" от водата. Но всичко зависи от това за каква риба отивате. Няма да отидете за сом с влакно 0.25, за него ще трябва да се подготвите като за камилския керван.

 1. Куки

  Тук правилото е същото като при риболова на плувка. Куките са съобразени с вида и големината на рибата, а също и с вида на стръвта, която ще използваме.

 1. Стръв

  Тя зависи от хранителните навици на рибата, която сме избрали за обект на нашият риболов. Едни от най-популярните които се използват при риболова на дъно за шаран и неговите роднини са: торен червей, млечна царевица, плочка кюспе, протеинови топчета и др.

 1. Тежести

  При риболова на дъно се използват по-сериозни тежести, от порядъка на 20 - 30 гр., може и повече. Между другото четох, че на Запад е забранено тежести повече от 20 гр. да се изработват от олово, а да се изработват от някакви други сплави. Така те не отравяли водата... Най-далечно замятане се постига с капковидни тежести, особено ако имат и малки крилца. Такива може да видите на страница "Такъми".

 1. Камбанка или звънче

  И тя като плувката играе ролята на индикатор за кълването. При използването на класическа камбанка, тя се поставя между 1 и 2 водач или между 2 и 3 водач и се отпуска малко влакно за да увисне. Степента на това увисване зависи от вида на рибата, която ще ловим. Правилото при риболов на хищни риби е да отпуснем повечко влакно, около метър. Целта на този аванс е, че хищниците първо захапват жертвата си и я влачат известно разстояние и едва тогава я поглъщат. Ако усети някакво усилие по време на влаченето, хищника просто "изплюва" жертвата си. При миролюбивите видове риба е обратното, използва се късо отпускане, защото те всмукват стръвта и често се самозасичат. Но могат и да ни играят по нервите като само опипват стръвта и камбанката само леко потреперва. В това време ние седим и трепнем в очакване да удари до горе.

 1. Електронен сигнализатор

  Това е нещото, който ще замени обикновената камбанка. Електронният сигнализатор и макарата с двоен аванс работят в тандем, а ето и как: въдицата се поставя в хоризонтално на водата положение

Разбира се, това не са всички елементи от линията, а само основните. При построяването й също може да използвате вирбели (особено тройните), перли при подвижна тежест, стоманени поводи и др. С течение на времето ще достигнете до оптималният вариант за вас, но докато това стане, ви предлагам да видите какво ви предлагам аз: "Риболовната Линия".

Заповядайте и в раздела за риболов на тежко в нашият форум, за да почерпите и споделите опит с останалите колеги: Fishing Mania Форум - Риболов на тежко.

Това е един много динамичен и увлекателен риболов. Практикуването му е свързано с честа смяна на местата и множество замятания. Екипировката за този вид риболов трябва да бъде възможно най-пестелива за да сте мобилни и да може с лекота да се провирате през храсти и шубраци, а ходите на дълги разстояния.

 1. Въдица

  Отново по-добрите пръти са коленните, но разбира се може да използвате и телескопи. Дължината от 2.40 м. и акция 10 до 30 гр. е универсална и с такава въдица може да ловите и в реки и язовири. Последните години много популярен е риболовът със супер леки примамки (Ultra light), като ако ще практикувате такъв ви трябва въдица с акция до 10 грама. Разбира се е добре да имате още няколко спинингови пръти с различна дължина и акция. За открити водоеми, където е необходимо далечно замятане е добре да разполагате с прът на 2.70 или още по-добре на 3.00 м. Когато обаче ловите в малка река или пък замятането е проблем, добре е да разполагате с прът на 2.10 или дори на 1.80 м., а 2.40 м. е златната среда. Бих ви препоръчал също така, когато избирате въдицата си да търсите такава със SIC водачи или някоя от другите сплави, които позволяват използването на плетени влакна.

 1. Макара

  Макарата трябва да е лека, за да не ви уморява ръката при честите замятания. Предавателно число в рамките на 1:5 - 1:5.5 (за да не ви изкарва примамката на повърхността на водата), добре е да има и поне 4 лагера за да е по-плавен хода й. Също много важно е аванса на макарата да е надежден, особено в случаите, когато използвате плетени влакна и за предпочитане преден. Плетените влакна не се разтягат и въдицата поема целия удар и ако аванса не добре регуриран и надежден може да счупите въдицата.

 1. Влакно

  Спининг влакната са оцветени във флуоресцентен цвят (жълт, оранжев, син) за да имате непрекъснат визуален контрол над линията. Най-често използваните диаметри на влакното са: 0.16 - 0.22 мм. Също така масово се ползват плетени влакна, така може да си позволите работа с по-малък диаметър, а накрая на линията да ползвате флуороКарбонов повод.

 1. Изкуствени примамки

  Добре е да разполагате с различни видове изкуствени примамки по форма и цвят. Разнообразието на пазара е голямо - блесни, воблери, силиконови примамки.

 1. Други

  Тук отново ще посоча вирбелите, а също така и едни специални утежнители, които се използват, за да водите блесната в по-долните слоеве на водата, а също така и за постигане на по-големи дължини при замятането - Sbirulino. Основно се предлагат 3 вида Sbirulino: плаващо, полупотъващо и потъващо. Монтажът е следния: нанизвате Sbirulino-то на основното влакно като ограничавате движението му на около 1 м. от изкуствената примамка, която ще ползвате с помощта на троен вирбел, които е специално за целта. Така вашето Sbirulino може да се движи свободно нагоре по влакното, но не може да се приближава към примамката.

Техниката за риболов на блесна е сравнително проста. След сте заметнали, изчаквате малко, за да може да потъне блесната и започвате да обирате влакното и тук влиза в роля макарата. Започвате бързо, после намаляте темпото и така ги редувате, за да дадете живот на блесната. Също така, за да сте още по-убедителни използвайте и въдицата, с нея може да променяте посоката на водене на блесната, което кара блесната да играе.

Заповядайте и в раздела за спининг риболов в нашият форум, за да почерпите и споделите опит с останалите колеги: Fishing Mania Форум - Спининг риболов.

Риболовът на булдо е много приятен, но сравнително малко колеги го използват в България или поне моите впечатления са такива. Това се дължи според мен на подценяване на ефективността му и колегите прибягват до него едва когато са напълно отчаяни. При риболов на булдо се използва стандартна въдица и макара, плюс булдо и комплект мухи. Главно се използва, когато рибата е активна на повърхността и си похапва паднали мушички, мъхчета и др. подобни. Такива риби са уклеят, кленът, пъстървата ...

Булдото се използва като тежест, която обаче на потъва. То също играе ролята и на индикатор на кълването, когато не сме видели удара по мухата, то започне ли да трепти трябва да засечете.

PS. Един по нетрадиционен начин за използването на булдото може да видите в рубриката "Споделено".

Риболовът на муха е много динамичен и атрактивен. На мен лично много ми харесва, въпреки, че не го практикувам. Когато видя някой "Баш Майстор" на мухата с шапка, накачена с мухи и като почне да замахва с въдицата, направо ми идва да отида до първият магазин и да се оборудвам с пълен набор такъми за риболов на муха. И един ден ще го направя. А сега ще ви кажа какво знам за мухарските такъми:

 1. Въдица

  Въдицата, която се използва за риболов на муха е малко по-особена. При нея макарата е в крайно долно положение, а водачите са така наречените - змиевидни.

 1. Макара

  Единствената макара, която признават при този вид риболов е познатият ви "Чакрък". Да но е по-изпипан и прецизен от обикновените. Може да го видите на страница "Такъми".

 1. Шнур

  Основното "Оръжие" на мухарите. При този вид риболов не се използва обикновено влакно, а шнур. Неговото сечение е далеч по-голямо от това на риболовното влакно и материала за изработка е друг. Мухарският шнур бива няколко вида: плуващ, потъващ и т.н., но не искам да се бъркам в чужди води. Разбира се и тук линията завършва с повод от монофилно влакно.

 1. Мухи

  Мухите се вързват на повод от обикновено влакно за края на шнура. Те също са разнообразни като видове: сухи, мокри, нимфи и т.н.

Както казах вече в началото, аз не практикувам този вид риболов, а не искам да препиша някоя статия. Поразровете се в интернет или елате в мухарският раздел на нашият форум за да почерпите опит от извора: Fishing Mania Форум - Мухарски риболов

Зимният риболов е много интересен и пълен с емоции. Основните изисквания, за да го практикувате са: да носите на студ (особено като има вятър) и да не ви е страх да ходите по леда. За първи път бях на Панчарево преди мнооого години и хлъцнах, когато видях колко много хора има по леда. Буквално язовирът бе осеян с хора, всеки седнал до дупчицата си и пуши цигара (това не е задължително, особено в наши дни). После бях на Враждебна, където уклеят кълвеше страшно, направо ме изуми. Кълвеше най-добре на парченце бяла сланина. Единственият ни проблем беше, че улисани в риболов, не обърнахме внимание на напеклото слънце. Тогава един от колегите тръгна към брега и пропадна на около 1.5 метра от него, добре, че имаше колеги на брега и го извадиха. Ние трябваше да обиколим почти целия язовир, за да намерим безопасно място, за да излезем. Така че един съвет от мен: Колкото и да ви кълве винаги следете слънцето и състоянието на леда около брега, като напече по - силно по добре излезте !!!

Сега малко за леда, преди години бях чел една руска статия, в която пишеше, че ако ледът е с дебелина 20 см и нагоре, по него спокойно може да се движи кола (сигурно са имали предвид ладичка), при лед от 5 см и нагоре става за хора. Но ако питате мен лично, не рискувайте излишно и влизайте ако има и други хора, но не стойте около тях. Сега за дупката, използвайте ледобур, по-удобно, лесно и безопасно е. Като бях на Панчарево направо умрях от ужас като видях как един образ млати с чук и секач по леда. После на Враждебна и аз се направих на тарикат с един сатър, но не ме питайте какво ми беше когато удрях и се чуе един стържещ звук от пукане на лед, както ми беше студено за нула време се изпотих. Също така, ако видите някъде голяма, хубава и свободна дупка, НИКОГА ама НИКОГА не ходете там, защото ледът там е най-тънък и рискът да пропаднете е най-голям. Също така винаги гледайте къде стъпвате, причината е, че местните риболовци не използват ледобури, най-обикновена брадва и в резултат, на което се получават едни дупки 50х50 см. Няма да пропаднете целите в такава, но достатъчно да пропаднете с един крак и да се намокрите, което със сигурност ще ви развали риболова.

А сега какво ви е необходимо за зимен риболов:

 1. Въдица (при риболов с мормишка)

  Използват се къси въдички около 30 - 40 см.

 1. Въдица (за зимна блесна)

  Дължината и е май-много метър.

 1. Макара

  Няма специални изисквания към нея, може би единствено да е малка. През зимата рибите са мудни и не ви трябва много сериозна макара. Единствено като съвет, избирайте макара с малко лагери, причината е, че когато са много има много места със смазка, която при ниски температури кара макарата едва едва да се върти.

 1. Влакно

  Когато ловите с мормишки влакното е възможно най-тънко 0.06, докато при риболов със зимна блесна аз ползвам 0.12 - 0.14 мм.

 1. Плувка

  При зимния риболов може да разчитате единствено на подвижна плувка, ако използвате такава, лично аз съм използвам два три пъти плувка. При риболов с мормишка ще усетите удара на ръката си, същата работа е и със зимната блесна.

 1. Куки и стръв

  Куките в най-общия смисъл са дребни: 12 - 16 номер.

Техниката при зимния риболов с мормишка е: след като спуснете стръвта на дъното, започвате да я вдигате - спускате чрез върха на въдицата. Това се прави с цел да се привлече вниманието на рибата, защото в този период тя е доста ленива. Не забравяйте и че кълве доста слабо и нежно.

При риболов със зимна блесна се прави така нареченото помпане. Пускате примамката до самото дъно и след като опънете влакното вдигате рязко върха на въдицата около 20 - 40 см. и плавно отпускате. Обикновено ударите са при отпускането или в началото на повдигането.

Заповядайте и в раздела за зимен риболов в нашият форум, за да почерпите и споделите опит с останалите колеги: Fishing Mania Форум - Зимен риболов.