Ancient fishing hookВ началото си риболовът е бил с една единствена цел – осигуряване прехраната на човека. В днешно време той е запазил основното си предназначение, но вече има и друг нов аспект – риболова като хоби или спорт. Голяма част от методите, които са се използвали преди хиляди години са се усъвършенствали и се използват и днес. Според дебелите книги като първият запознат с техниките на риболова се сочи – Кроманьонеца, което ще рече 30 – 40.000 години назад. Първите образци на риболовни кукички са се изработвали от дърво и за да потънат на необходимата дълбочина нашият пра-родител е ползвал и някаква тежест. Куките, направени от Хвойна или Смирка, даже се се използвали и през 1960 година при риболова на Михалца от Шведските рибари. Те твърдели, че миризмата от дървото привличала рибата, а също така според техните наблюдения михалцата била по – склонна да кълве на дървените куки, а стоманените ги изплювала по – често.

Между другото, в нашия географски район са намерени най – старите образци на кукички в СВЕТА. Е, не в България, в бивша Чехословакия по време на разкопки, но все пак не ви ли изпълва с гордост, че сме във венеца на развитието на риболова.

По – късно, по време на каменната ера човека започва да прави кукичките си от кости. На тези куки ясно се различават всички елементи на една съвременна кука. Уверете се сами.

След това идва ред на бронзовата епоха и куките изработени от мед. И така до ден днешен, когато най – разпространени са стоманените куки (е поне аз не знам някой да ползва все още дървените, но кой знае), които са основна част от риболовната линия.

Чудя се дали някой ден кукичката изцяло ще отиде в музея и ще бъде изместена от някаква компютърна щуротия ...

Едва ли !?!