FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Ползата от захранката
(07.02.2006 г.)
Hunfi.ruКоментари по темата
Захранката е полезна и необходима, когато рибата е активна и се движи във водоема в търсене на храна. В този случай е необходимо да се захранват местата, които най-вероятно рибата ще посети: всякакви подводни възвишения или смяна на дълбочината, т.е. прагове във водата. Хвърлянето на шепа сипкава захранка, разпръсната на голяма площ носи малко полза. При риболов на плувка захранваната площ не трябва да превишава 1 квадратен метър. При риболов с щека захранката е необходимо да се подаде точно на мястото на подаване на плувката/щеката позволява да се направи това с голяма точност с помощта на чаша за захранване, която се закрепва на върха на въдицата/. И само в случаите, когато е необходимо да се подмами рибата близо до риболовеца, се захранва с така наречената "ограда" – топките захранка се подават в строга права линия.
Вие може да възразите: Нашите дядовци и прадядовци с шепи са хвърляли "каша", с нея захранвали и успешно са ловили риба. Но това не е било захранка, а вече забравената "привада". Рибите, в частност шарановите видове, бързо привикват към конкретно място и определено време, където и когато намират храна. "Привада"-та е много ефективна, когато се лови на едно място регулярно: седмица, година или цял живот. При нас сега става дума за "оперативната" захранка, когато рибата на ново място трябва да я привлечем в течение на един, максимум два излетни дни. А при състезателите, в условия на състезание – в течение на три часа.

Изхождайки от такива големи изисквания може да се направи план за грамотна захранка. Съвременната методика на захранване произхожда от най-лошия вариант за риболовеца – рибата е или сита или много пасивна, т.е. по-просто казано – не кълве. Затова главната задача на захранката не е да нахрани рибата/основна грешка на повечето риболовци/, а да я привлече под плувката ни и в края на краищата да я накара да вземе примамката ни. И само в някои случаи, в частност при риболова на шаран, трябва да се замаскира стръвта на куката абсолютно идентично със захранката на дъното.

Правилната захранка почти никога не се прави на основа на хранителните качества или калоричността на влизащите в нея компоненти. Както и преди 100 години в основата на захранките са ароматите: това са всевъзможни миризми, печени и стрити семена от слънчоглед или коноп, копър, ванилин и т.н., както и фирмени секретни капки и прахове и такива добавки като съсирена кръв, рибно брашно и подобни такива. Сухари, а така също и сухо мляко се добавят в захранките с друга цел – при отсъствие на глина те изпълняват ролята на свързващо вещество или пълнител.

Еднакво добри дразнители за рибата се явява и всякаква обичайна за нея храна: червеи – всякакви, хирономус, личинките на ручейника и т.н. Затова в болшинството от случаите наличието на тези съставки в захранващата смес е желателно за успешния риболов.

Състава и прпорцията на всички гореспоменати елементи на захранката и метода на подаването й варират в зависимост от мястото, времето и начина на риболов, от вида риба, която искаме да съберем за риболов и от нейната активност. Освен това по време на състезание, когато е важна всяка/даже и най-малката/ риба се приема една методика за захранване, а в любителския риболов, например при риболов на голяма каракуда в разгара на лятото – съвсем друга. Но това е тема за друг разговор.
Hunfi.ru
07.02.2006 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015