FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Червеят - отлична зимна примамка
(29.12.2005 г.)
Hunfi.ruКоментари по темата
Всички риболовци знаят, колко универсална и уловиста е примамка като червея, но когато се използва основно за риболов в открита вода. Но и зимата при риболов под леда червея често помага. Особено когато имате желание да хванете голяма риба. Зимата при поставяне на червея на голяма мормишка рибите кълват в следния ред - костур, платика, голяма бабушка, а също така щука и бяла риба.
Формата и цвета на мормишките при риболов с червей, според мен не играят никаква роля, освен че се явяват своеобразен инструмент за подаване на примамката до дъното на водоема, особено ако дълбочината превишава 7 - 8 метра. Поради това се използват големи обтекаеми мормишки - "уралки" или "капки", с дълго жило на куката. Такава форма е особено целесъобразна при риболов на течение на реки като Ока и Волга. Риболова с червей е или плъзгане на мормишката по дъното, или бавни и плавни повдигания и отпускания на примамката в придънните слоеве.

Често се лови на червеи и пасивно, с монтаж на плувка. И като правило почти само платика на добре захранени места.

С отдалечаване от големите градове много риболовци слагат червей или парче от него на куката на зимни блесни или балансьори. В тези случаи целта е улов на бяла риба и костур. И често резултатите са положителни. Хищниците се съблазняват не толкова от играта на блесната, колкото от червея на куката й. Затова размера и типа на блесната играят второстепенна роля.

В зимният период червея трябва да се подготви за риболов, т. е. да се отстрани мириса на гнило и земя. Най-простия метод е да оставим червеите в подходящ обем от използвана вече смес за чай. Ако лятото сме се запасили с пясък, то идеалния вариант е да оставим за една нощ червеите във влажен пясък.

Но червеите до зимата е необходимо да се съхраняват. Най-издържливите червеи са земните и торните. За градските жители "контейнера" за съхранение се явява хладилника. Подготвените лятото или есента червеи заедно с влажна пръст и тор (с такава субстанция, в каквато са живяли червеите) се поставят в ленена торба. Не е лошо в торбата да се подложат няколко накъсани овлажнени парчета вестник. Торбичката трябва да е плътно завързана – червеите винаги намират откъде да изпълзят на вън. Поставяме опакованите червеи в ниската част на хладилника, например в кутията, в която се съхраняват плодове. Всяка седмица е необходимо да се проверява пръстта и ако е позасъхнала, да се овлажнява. При този способ моите червеи издържат до половин година. По този начин ги съхранявам и лятото.

За жителите на селата и покрайнините е характерен друг начин за съхранение на торните червеи, който научих в Ярославска област. Дървен съндък се облицова от вътре. На дъното на съндъка се поставя слой пръст с дебелина около 5 см. Върху него следва 10 сантиметров слой от прегоряла тор, в която са били червеите. Над него се подреждат тънки дъсчици. После отново пръст и така до запълване на съндъка.

Съндъка се поставя до купчина оборски тор. Върху него се слага целофан или найлон и се засипва със сено или есенна картофена шума. Зимата, в подобен инкубатор се съхранява достатъчно топлина. Червеите се разпределят в различните му слоеве по нива, обикновено под дъсчиците. И да ги съберем за риболов не представлява трудност. Главното е върху съндъка да има винаги пряспа сняг. И тогава свежа примамка ще имате винаги под ръка.
В. Володин
Hunfi.ru
29.12.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015