FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Видове стръв за риболов на тежко. Начини и техники за монтиране
(19.08.2005 г.)
Милен СакакушевВъпросите Ви към автора
Макар на всеки ловящ на тежко риболовец, в една или друга степен да е познато разнообразието от стръв, която се ползва при такъв риболов, по-надолу в този материал ще се опитам да систематизирам познатите ми видове стръв като към всяка ще дам кратко обяснение, както и ще спомена някои особености при монтирането й.
Въпреки, че е малко относително, разделям ги на две големи групи – стръв с растителен и стръв с животински произход.

С растителен произход са:

- царевица
Следват три нейни разновидности – млечна, зряла /стара/ и консервирана. Млечната може да се ползва и в останалите сезони, но дава най-добри резултати в края на лятото и началото на есента. Сред основните видове стръв за шаран е, но от трите вида царевица, тя е може би най-често обект на "атака" от страна на други, по-малоценни видове. Старата царевица е класика в риболова на шаран. Елиминира в голяма степен кълването на другите видове, не се нуждае от особена обработка, освен киснене и варене. Предпочитана е и от амурите. Консервираната и допълнително ароматизирана царевица се продава в магазинната мрежа. Ползвам я предимно на платени водоеми, където популацията на шаран е голяма, най-често улавяните екземпляри не са особено едри /примерно не са над 2 кг/ и липсват "дребосъци" от други видове. Млечната и зрялата могат да се монтират и на самата кука, а могат и на косъм – както предполагат съвременните шаранджийски монтажи. Консервираната царевица е по-мека, пада лесно и за мен е малко по-кофти и неудобно монтирането й на косъм. Като човек, който лови предимно на Дунав, почти не си позволявам да я ползвам там за сметка на старата царевица. За консервираната препоръчвам малко по-тънки куки, без да се трупат много зърна по куката.
 

Два кадъра от последния ми риболов на платен водоем. Интересното е, че там липсват всякакви малоценни видове, дори каракуда, костур или слънчева рибка няма. Стандартните шарани бяха до и около 2 кг и могат да се ловят дори само на бял червей без да бъде отмъкнат преждевременно от някой бърз дребосък, а аз се бях запасил с доста разнообразна стръв – млечна и стара царевица, топчета, бели червеи и PowerBait с ягодов аромат. Впоследствие се оказа, че най-добрата стръв за момента, е на колегата купешката консервирана царевица :)

- жито
Житото е по-често използвано като стръв за риболов на леко, но се ползва и за тежко. Има доста рецепти за направата му и няма да се спирам на тях. Общото изискване е самото жито да не се преварява, за да не пада лесно при кълване или при замятане. Комбинира се с лек монтаж на дъно, а ползването му при риболов с фидер е класически случай /за фидер-монтажите виж матераиала "Монтажи при риболов на тежко"/. Куката е бяла, възможно най-тънка. Аз предпочитам такива с малко по-широка от стандартната извивка.


- домат
Доматът е стръв изключително за риболов на амур. Други видове не съм чувал и не знам да са улавяни с нея. Ползват се или дребни цели доматчета или резени/кубчета от по-голям домат. Монтират се директно на куката, която е по-голяма единична (например 1/0 или 2/0) или на тройна от типа на №4. Нанизването е най-удобно да става отгоре, през повода. Това, че доматът е сравнително мека стръв, позволява да не се оставят свободни/открити върховете, а това пък от своя страна елиминира некачественото поемане на стръвта. По-долу съм се опитал да покажа няколкото стъпки при монтиране на кубче домат върху тройна кука /това кубче е от средата на домата – поводът минава през по-твърдата част от него, за да не падне при замятане/:
  
  


- протеинови топчета
Съвременна стръв основно за риболов на шаран, но също се ловят успешно и платики, амур, мряна. Предполага голямо разнообразие от начини за направа, както и възможности за комбиниране на цвят и аромат. Монтирането става изключително и само "на косъм". Куките са от №1 до №6, дебели и здрави – почти всяка фирма-производител на куки има карп-серии.


- хляб
Също както житото, е стръв по-често ползвана за риболов на леко. На тежко се ползва предимно пролетно време, за риболов на каракуда. Оформянето на големи топчета с цел да се търсят шарани ми се струва несериозно като се имат предвид разнообразието от други видове стръв. Нужни са куки не по-големи от №7 и по възможност да не са от много дебел материал. Хлябът се омесва до подходяща жилава консистенция, а от него се оформят топчета около стъблото на куката.

- различни видове теста и качамаци
С помощта на въображението с тази стръв могат да се постигнат доста добри резултати. Както и някои от споменатите по-нагоре, тя е основна за риболова на шаран, а също и за бяла мряна. Правят се на базата на различни /пшенично, царевично, ечемичено, овесено/ брашна с добавки от кюспе, коноп, лен и т.н. плюс допълнителни оцветители и ароматизатори. За шаран сред най-употребяваните аромати са ванилия, канела, ягода и т.н., а за мряна се залага предимно на миризмата на млечни продукти. Куките са като тези, на които се монтират протеиновите топчета - дебели, от здрав материал, достаъчно остри и добре закалени, но не до степен да се трошат лесно при голямо усилие. В магазинната мрежа се продават и подобни куки, макар и не от достатъчно реномирана марка и модел, които имат допълнително мотирана върху стъблото си миниатюрна спиралка. Тя е най-удобното средство за закрепяне на тестото върху куката.


- картофи
Рядко се ползват у нас, но са неотменима част от риболова на шаран според чешката школа. Подобно на доматчетата, картофите се избират по-ситни, за да се монтират направо цели на тройна кука. Предварително се сваряват така, че да не се разпадат лесно, но и да не са прекалено твърди, за да могат върховете на куката да пробият стръвта при поемането й от рибата. Сред разнообразието от монтажите, ползвани за риболов с протеинови топчета, винаги може да се подбере удобен монтаж и за риболов с картофи. Подходящ и удобен начин е този, който споменах по-горе за кубчето домат, с тази разлика, че се ползва по-малка тройка.


С животински произход:

- различни видове червеи
Вероятно най-употребяваната стръв.
 • бели, торни и земни червеи

 • Няма кой знае какво особено при монтирането им. В повечето случаи с тях се търси дребна или плевелна риба. Едрите екземпляри трудно могат да се вредят до тази стръв. В повечето случаи оставянето на висящи части води до много празни кълванета. В река Дунав често се ловят 1-5 килограмови сомчета с такава стръв, но лично аз не я предпочитам. Улавянето на шаран или бяла мряна е още по-голяма рядкост.
 • т.нар. розови червеи

 • Типично дунавска стръв. Търсят се във влажните, сенчести места по брега на реката. Това са доста твърди и жилави червеи, много добра стръв за почти всякакви видове ценна риба, начело със сома и мряната. За да се избегне унищожаването й от попчетата, е хубаво да се ползва предимно вечер, след смрачаване.
 • блатни червеи

 • Подобни са на горните с тази разлика, че цветът им варира от тъмно-зелен до кафяво-черен.

  - дроб и други "карантии"

  Стръв предимно за сом, но също за кефал и костур. Освен дроб може да се използва почти всякаква друга карантия като далак, пилешки воденички и т.н. Понякога, колкото и да е неприятно усещането за риболовеца, е по-ефикасно да се остави на топло, за да се вмирише. За мен е най-удобно да се нареже на лентички, след което да се монтира като се прегъва и пробожда с куката на няколко места. Куката е тип Кристал, с дълго рамо.

  - рибки
  Естествено основна стръв за хищници, а разнообразието от видове рибки и начините им за монтиране е по-голямо, отколкото сред всички изброени дотук видове стръв. С монтаж на тежко се търсят предимно бяла риба, сом, понякога щука... Трудно се оформят общовалидни принципи, но за бяла риба се използват предимно продълговати рибки – уклейчета, попчета и др. такива, за сом – костур, каракудка /на Дунава дори и скобарчета или мъздруги/. За сом ползвам една или две единични куки с размер 1/0 до 3/0 /все пак не се ловят екземпляри като тези на кльонк/ като закачам рибката под гръбната перка /ако са две куки, забождам ги една срещу друга, на 2-3 см разстояние една от друга/. За бяла риба ползвам една единична по-тънка кука с дълго стъбло.

  - сирене
  Самостоятелно може да се ползва, но лично аз не съм опитвал. Вместо това намирам за доста по-добър избор включването му като овкусител и ароматизатор в някакво тесто – за риболов на мряна например.

  - кашкавал
  Традиционна стръв за риболов на бяла мряна. Напоследък има доста богат избор от разновидности на пазара, а не както преди – балкански и "Витоша". Най-важният момент е закрепването му на куката по такъв начин, който да осигури сигурното замятане. Желателно е да се поизсуши предварително, а не да се ползва направо. На конкретни видове няма да се спирам, но ми прави впечатление жилавостта на един "северозападен" модел - "Пършевица" /моля да не се бърка с "Пършинг"/ J Варианти за монтиране – на косъм или върху самата кука. Във втория случай кубчетата лесно се пукат и точно тогава е удобен по-мекият, но жилав кашкавал.

  - различни видове меса
  У нас се ползват твърде рядко, но в западните страни се употребяват за риболов на почти всякакви видове – мряна, сом, шаран, кефал... Оформят се на подходящи по размер кубчета, които набождат директно на куките.

  Стиропорът го оставих съвсем накрая и отделно от останалите, сами се досещате защо. Лично аз по-често го ползвам като повдигач за някои от останалите видове стръв /предимно царевица/, отколкото самостоятелно. Често обаче, когато никоя друга стръв не дава резултат, именно поклащащите се близо до дъното бели топчета успяват да провокират рибешкия апетит. Монтират се на къси поводчета и сравнително малки, бели куки.
  Милен Сакакушев
  19.08.2005 г.


  © Fishing Mania 1999 - 2015