FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Въведение в морския риболов
(17.06.2005 г.)
Борис ТодоровВъпросите Ви към автора
Морският риболов за повечето колеги от вътрешността на страната е обвит в някаква мъгла и тайнственост. Много от тях си мислят, че е много труден, а това всъщност съвсем не е така. Единственото условие да хванете морска риба е да има такава, с изключение на периодите, когато иларията се групира за хвърлянето на хайвера в огромни пасажи, но за това по-късно.
В тази статия ще се спрем на оборудването, необходимо за морски риболов, съобразено с условията на нашето море.
В началото ще започна с един факт, който винаги трябва да се има предвид, когато си купуваме морски такъм. Водата в морето е солена, а солта прави големи поразии с метала. Добре е такъмите ви да са подготвени за солта. Най-лошото, което се получава е да ви ръждясат водачите. Също така ако макарата е от некачествени сплави, особено шпулата, е възможно да се появят окиси. Начините за противодействие на солта са няколко. Първият и най-удачен е да си закупите пръчка и макара, които са класифицирани за морски риболов и да се надявате, че това наистина е така и водачите на пръчката са с необходимото покритие. Вторият начин е да си намажете водачите с някакво водоотблъскващо мазило, примерно смазките за мухарски поводи имат тези свойства, може да бъде използван и ланолин, който ще намерите в аптеките. И третият начин е след всеки риболов да измивате добре макарите и пръчките със сладка вода. Спазването на тези процедури ще ви даде по-дълъг живот на такъма и по-малко неприятни изненади, когато решите да откриете сезона след края на зимата.

Пръчката
Или по-скоро пръчките. Всеки си мечтае за универсалната такава. За съжаление ще трябва да ви разочаровам: и при морския риболов няма универсална пръчка, подходяща за всички начини на риболов. За да знаете каква пръчка ви трябва за морето, трябва да знаете каква риба ще ловите и по какъв начин. Примерно каята се лови на дъно със стандартна пръчка с водачи, с директен телескоп на дъно и на плувка, а също може и с друга пръчка, подходяща за плувка, когато искате да замятате по-навътре, което не се налага много често. Най-бързият риболов на кая става с директен телескоп, обикновено на дъно.

Дължината на директните телескопи за морето, поради големите дълбочини трябва да е от 5-6 метра на горе, добре е да е по-дълъг, така винаги можете да махате секции ако мястото не го изисква. Ако сте палачори, като мене, не ви препоръчвам карбонов телескоп за морски риболов. Почти винаги сте застанали на място с камъни, едно поставяне на телескопа не където трябва и един по-силен повей на вятъра може да ви донесе много неприятни емоции. Ако все пак сте решили, че пръчката трябва да е карбонова, то винаги си носете удобна стойка, на която ще можете да я подпирате или някакви парцали, които да подлагате между пръчката и камъните. Директният телескоп е много силно "оръжие" на морето, с него могат да бъдат хванати някои от най-търсените видове риба- кая, илария, сафрид.

Спининговата пръчка е може би тази, която най-много се доближава до понятието универсална, що се отнася до морския риболов. С моя спининг с дължина 3.20, ловя заргана и илария със сбиролино (бомбарда), сафрид на чепаре и лефер на воблери и блесни. Ако имах недостиг на пръчки, бих я използвал и за дъно, за илария и други риби. Дължината на пръта е желателно да е над 3 метра, най-подходящите дължини са между 3.30-3.60. По-дългата пръчка ви дава възможност за по-далечен кастинг, което понякога е решаващо за това да хванете риба. Също така е по-удобна, когато ловите на някоя буна от тетраподите, не ви се налага да се пресягате напред, за да вдигнете рибата, да клякате, за да водите правилно и т.н. Акцията на пръчката (тежеста, която изхвърля) е добре да е в границите 30-60, ако търсите някаква универсалност. На морето по принцип няма да ви се налага да хвърляте тежести над 40 грама, като изключим дънния риболов, но е добре пръчката ви да има малко аванс в повече. За това е добре да е над 30 грама. Ако все пак имате предпочитания към по-къси пръчки или пръчки с друга акция, няма никакъв проблем, стига на вас да са ви удобни и си ги обичате. За това дали пръчката да е телескопична или колянна (на снадка) няма да се спирам, всекиму според предпочитанията: аз ловя с колянна.

Дънната пръчка. На морето можете да видите почти всички видове пръчки, хвърлени на дъно: мачове, спининги, шаранджийки, телескопични, коленни, май само болонезе не съм виждал още, но живот и здраве, вярвам, и това ще стане. Иначе и тук най-подходящата пръчка е пак с акция 30-60 или 40-80 дължина от 3 до 4 метра. За това по-горе написах, че спининга си бих го ползвал и за дъно, просто покрива изискванията. Има обаче едно условие за дънната пръчка. Добре е върхът й да бъде нежен и чувствителен, защото той ви е индикацията за кълването, а освен това иларията и платерината се плашат, ако усетят голямо съпротивление при кълването и отиват на такъма на колегата до вас, който е имал щастието да прочете тази статия :). Под нежен и чувствителен връх разбирайте връх, който се огъва лесно, така че може и да не е толкова нежен, ако е стъклопластов примерно. Дънната пръчка също е добре да бъде стъклопластова, ако искате да имате достатъчно свобода в действията си. В 70% от случаите ловите на някой камънак; когато сте на плажа няма проблем пръчката да е карбонова, но на камъните си взимайте стъклопласта.

От две години насам скорост набират и така наречените сърф кастъри или бийч кастъри, които са особено подходящи за по-едри и борбени рибки, като кефал, лефер, калкан, а и позволяват кастинг на невероятна дистанция. Трябва да имате предвид обаче едно нещо. Мой приятел сподели с мен миналата година, че като заметне със сърф кастъра, червеите от куките остават зад него. Тези пръчки изхвърлят невероятно мощно, тежестите, които се ползват за тях са над 100-120 грама, и дистанции от рода на 150 метра се достигат без особена трудност; ускорението на такъма е много голямо и ситуацията стръвта ви да остане на брега зад вас е много вероятна. Ако не забележите, че това се е случило може доста време да ви отиде на халос, докато колегите около вас спукват рибата, вие ще се чудите какво става. За това внимавайте.

Специализираните пръчки. Вие вече сте маниак на морския риболов и искате нещо по-така: е, сега е моментът да си купите пръчка само за риболов със сбиролино (бомбарда). Каква да бъде тя. В началото много колеги използваха за това мачовите си пръти в резултат на което отвориха доста работа на хората, занимаващи се с ремонт на счупени такъми. Не казвам, че мачовият прът не е подходящ за сбиролино, подходящ е, ако се съобразявате с тежестта, която е предвиден да може да изхвърля. В момента може би най-използваната за сбиролино пръчка са фидерите, защото са по-здрави и са предвидени да изхвърлят по-големи тежести, но не забравяйте, че все пак това е пръчка за лек дънен риболов. Ако искате да сте в крак с правилата, то вече на пазара има пръчки, които са правени специално за риболов със сбиролино. Обикновено са с дължина над 4 метра и акция до 15 грама и хващането на заргана или илария с такава пръчка би било голямо удоволствие заради нежната линия. Но все пак риболовът със сбиролино си е вид спинингов риболов, така че една стройна спинингова пръчка с дължина около 3.30 според мен е много добър вариант.

Макарата
За макарата няма какво толкова да бъде казано, важат общите правила, като е желателно макарата да бъде морско изпълнение, което обикновено я оскъпява. Като размер на мен най-много ми допадат 25-иците; лично аз препоръчвам да е бавнооборотна 4.9-5.2, но ако ловите на чепаре бързооборотната се справя по-добре. Ако ще ловите лефер на изкуствени примамки е добре да инвестирате в по-сериозна макара, размер 30 до 40, морско изпълнение. За лефер се върти сравнително бързо, така че и тази макара може да бъде бързооборотна, но не е задължително. Бързото въртене съчетано с тежестта на примамките (обикновено над 12 грама) и морската вода, амортизира много бързо макарите, използвани за спинингов риболов на морето, така че моята препоръка е ако смятате да практикувате този вид риболов да инвестирате малко повече, защото по този начин ще загубите по-малко. Поради това, че понякога се налага да хвърляте доста навътре, е добре макарата да има и система против самозатваряне на бигела, защото иначе често се получава такъмът ви да замине безвъзвратно някъде в далечината. Преден или заден аванс решавате вие, аз предпочитам преден, намирам го по-сигурен и удобен.

Влакната
Има влакна със специално покритие, предвидени за солена вода, това обаче съвсем не значи, че самото влакно ще бъде качествено. Така че по-добре използвайте качествено влакно за сладка вода, отколкото лошо, предвидено за солена. Купувайки си влакно за морето, обърнете внимание на разтегливостта му, добре е да не е много разтегливо. Ако влакното е с голяма разтегливост, примерно при риболов със сбиролино се получава така, че не можете да усетите кога рибата поема стръвта и единственият начин да се ориентирате за това е по кръговете и пръските около сбирото. От това пропускате да засечете много риби. Също и при риболов с чепаре се получава некомфортна ситуация, ако влакното се разтяга много. Ако използвате плетено влакно особено при риболов със сбиролино усещате и най-малкото почукване по стръвта; това е голям плюс и ви дава пълен контрол над ситуацията. Въпреки това не препоръчвам да ползвате плетено влакно при риболов, различен от спинингов и дънен. При риболова на сбиро има придърпвания с пръчката и обирания с макарата, в резултат на това се получават отпуснати участъци от навитото влакно, в които се врязва влакното, навито при добър опън. При последващото замятане има опасност добре навитото влакно да изкара отпуснатото преди да му е дошло времето да се развие от шпулата, в резултат на което се получават много сериозни оплитания. Същото нещо може да се получи и с монофилно влакно, но при плетеното това е много по-силно изразено. Така, че ако нямате достатъчно опит с плетеното, по-добре ползвайте монофил.

Особености на морският риболов
Вятърът може да бъде много сериозно предизвикателство, а на морето почти винаги духа. 12 грамово сбиро или 20 грамово олово много трудно могат да бъдат запратени на желаната дистанция при силен насрещен или страничен вятър. Винаги си носете и по-тежки олова и бомбарди. Когато има вълна се получават много силни течения и ако сте хвърлили на дъно с олово до 40 грама, то много бързо може да бъде изхвърлено почти на брега. Решението е по-тежко олово или специално такова, което се закотвя. За съжаление последните не съм ги срещал в търговската мрежа. Не винаги, когато върхът на пръчката ви се клати значи, че ви кълве риба. Слушайте ритъма на вълната, ако той съвпада с ритъма на върха на пръчката, не скачайте панически да засичате. Желателно е винаги да си носите някаква връхна дреха, по възможност водонепромокаема. Ако видите, че вълна залива колега до вас, бъдете сигурен - следващият сте вие. Избирайки си място, гледайте да е сухо, дори в момента морето да не изглежда, че може да вдигне вълна до там, повярвайте ми - може. Ходенето по тетраподи е опасна работа, ако виждате зелен или кафяв мъх по някой, по-добре не стъпвайте върху него. Ако си мислите, че леда е най-хлъзгавото нещо на което сте стъпвали, стъпете върху зелен тетрапод и представите ви за хлъзгавост коренно ще се променят. В случай, че все пак решите да пробвате дали не ви връзвам нещо, стъпете на зеления тетрапод с един крак, ако сте имали неблагоразумието да стъпите с двата, не се опитвайте да се задържите а скачайте направо в морето, там е по-добрият вариант за падане. Имайки предвид тези неща, желателно е с вас да има поне още един колега. Задължително е да сте със слънчеви очила особено при слънчев дън и лека вълничка. Една много важна особеност, ако хванете риба: старайте се възможно най-малко хора да видят това и ако изведнъж във вашия сектор започнат да падат бомбарди, чепарета и т.н., то значи не сте бил достатъчно старателен.
Борис Тодоров
17.06.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015