FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Риболов на кефал с тумбести воблери-тракалки
(08.06.2005 г.)
Станил ЙотовВъпросите Ви към автора
Преди около десетина година в търговската мрежа за риболовни принадлежности започнаха да се разпространяват т.нар. воблери-тракалки, които се оказаха отлична примамка за речния кефал.
Тракалките най-общо казано имат сходна конструкция, макар и да се продават в различни вариации. В случая ще засегнем най-евтината, но изпитана и резултатна модификация - тумбести плуващи воблери, които имитират жабка. В масовия случай те са сръбско производство и носят наименование MOSA или Ujka. Имат топчест корпус, който е пълен с оловни съчми или друг вид топчета. При водене показват много интересна и енергична игра, а движенията им заедно с тракането дразнят кефала, който не може да им устои и ги атакува. Дори в най-големите летни жеги, когато кълването и на най-апетитната естествена стръв е по-слабо, кефалите не отказват да нападат тракащите воблери. Примамката е изключително сполучлива в широките реки като Искър и Марица, тъй като е доста тежка, позволява далечно замятане и обловяване на по-голям участък.
 

Тумбестият тракащ воблер може да бъде оформен в капковидна форма, а може да бъде и във вид на истинска жаба, с две задни крачета. Има две тройки, за които е много важно да бъдат тънки и добре заострени, тъй като при некачествени куки се получават доста празни кълванета. Тъй като често пъти производителите поставят некачествени куки, добре е да разполагаме с тройки за подмяна. Обикновено тройката, монтирана в задната част на воблера, е № 8, а тази в средата е № 10, като подборът се извършва така, че двете куки да не се закачат една в друга при замятане и водене.
   

Някои колеги предпочитат да връзват воблера директно на основното влакно. Аз обаче употребявам вирбел, който по никакъв начин не влияе зле на играта на тракалката.
 

Риболов в река
Речният риболов на кефал с тракалки е много вълнуващ, тъй като на този вид примамка се закачат доста едри екземпляри. След като сме се уверили, че воблерът е качествен, играе добре и не дава отклонения в траекторията на воденето, остава да установим в какво настроение е кефалът, как трябва да водим примамката и къде да я подадем. Предимството на тази примамка пред блесната е, че може да плува по течението, без да потъва надолу, ако отпускаме влакно. Обикновено се избира такова място за замятане, където предполагаме, че се навъртат едрите кефали. Това са местата, над които има надвиснали клони и храсталаци, вировете, въобще всички онези места, които са по-различни от нормалния релефна речното дъно и общата обстановка в реката. Ако има надвиснали дървета и храсти, можем спокойно да заметнем воблера на няколко метра преди тях, за да избегнем опасността от оплитане в клоните, да изчакаме течението да отнесе воблера до мястото, където предполагаме че е рибата, и там вече да започнем воденето на примамката.

Най-общо казано, съществуват три вида водене на воблера, всеки от тях в зависимост от настроението и активността на рибата.

1. Бързо водене - резултатно е при висока активност на рибата, обикновено в мрачно и облачно време. Замята се перпендикулярно или по посока на течението, и оставяме воблерът да бъде носен по течението няколко метра.
През това време следим внимателно воблера с поглед, тъй като има случаи, когато кефалът го атакува още при падането му във водата. След това започваме обирането на влакното, като първите две движения са отривисти, и наподобяват тласъка на събралата сили да тръгне срещу течението жаба. Водим с бързо темпо, като пред 5-6 оборота на ръчката на макарата правим пауза около 1-2 секунди. Именно в тези паузи най-често е ударът на кефала.
2. Средно водене - като начин на водене е подобно на предходното, с тази разлика, че примамката не се движи с толкова висока скорост, а по-бавно. През 3-4 оборота на ръчката правим пауза.
3. Бавно водене - има ситуации, в които речният кефал не иска да атакува бързо и средно бързо движещи се примамки, но за сметка на това е достатъчно активен, ако го търсим със съвсем бавно водене. Примамката се замята, след това се води съвсем бавно, с по-продължителни паузи.
4. Техника "на задържане" - задържането може да е резултатно в дни, когато кефалът е сравнително пасивен, и обикновено тази техника се комбинира с бавното водене. Замятаме, след което затваряме скобата, изпъваме влакното, при което под натиска на речното течение воблерът започва да играе.
Извършваме леки колебания напред-назад с върха на пръчката, при което тракалката наподобява омаломощена жаба, която се бори с течението. Може да отпускаме по един-два метра влакно, и след това отново да задържаме, да придърпваме и да отпускаме в един и същ участък, където смятаме, че би трябвало да има риба.

Риболов в затворен водоем
В затворения водоем тракалките също са резултатни, като по-удачни са средното и бавното водене. Търсим кефала както навътре във водоема, така и в близост до брега, особено в участъците, където има надвиснали дървета и храсти. Отново водим примамката с паузи. Налага се добро прикриване на спинингиста, тъй като в затворения водоем кефалите имат по-добра видимост и се плашат по-лесно. Тумбестите воблери от плуващата модификация газят средно по около 60-70 сантиметра под водата, и обикновено на тях кълват риби, обитаващи горния слой на водата, какъвто е случаят с кефалите през лятото.

Самоделни тракалки
Някои български производители на воблери от този тип са изработили доста сполучливи модификации, които не отстъпват на тези сръбско производство Такава например е примамката Supervobbler, производство на един майстор от Габрово. Жабешката й модификация е много интересна, тъй като гази по-плитко, на около 30-40 см в зависимост от скоростта на водене. Тези воблери, чиито тройки са VMC, дадоха много добър резултат в тренировката и състезанието от спининг-лига "Хоумлан" на Червеняково, проведени в края на април.
 

При покупката на тракащи воблери е препоръчително да се внимава и да не се купуват неизпробвани модели или такива, които са със съмнителни качества. Имах случай миналата есен, когато от четири закупени сръбски воблера два не притежаваха нужните качества и даваха отклонения при воденето. Аз лично бих препоръчал тумбестите тракалки на MOSA, които за съжаление се срещат вече по-рядко в търговската мрежа. Доста колеги твърдят, че са постигали добри резултати с "Голди", което вероятно е така, но очевидно аз не съм в състояние да се пригодя към примамките от тази марка.
Станил Йотов
08.06.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015