FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Влакна за мачов риболов
(01.06.2005 г.)
Милен НиновВъпросите Ви към автора
За разлика от преди 20-тина години, когато имаше само няколко вида влакна, произведени в бившия соц. лагер, сега има огромно разнообразие от производители, които предлагат влакна за всякакви видове риба и начини на риболов. В отговор на изискванията, наложени от англичаните с техния метод на риболов на големи дистанции с плувка, на пазара се лансираха и специализирани влакна за мачов риболов. Тези влакна се характеризират със следните особености:
  • Потъване – една от основните характеристики на влакното, което го различава от влакната, предназначени за други методи на риболов. По-голямата плътност на влакната за мачов риболов и специално покритие ги прави по-лесно потъващи и след като се заметне, само няколко завъртания на дръжката са достатъчни, за да се потопи цялата линия до върха на въдицата под водата. Колкото по-лесно потъва влакното, толкова по-малко трябва да прибираме след замятане и така може да ловим на по-голяма дистанция. След няколко риболовни излета, влакното се замърсява и омазнява от самата вода и може да изгуби способността си за потъване. В тези ситуации е много ефективно да се прекара частта от влакното, с която е ловено през гъбичка, напоена с препарат за миене на съдове. В риболовните магазини се продава и специализиран спрей, с който се подобрява потъването на влакното. На повечето мачови влакна е означено, че са потъващи – "sinking". Трябва да се отбележи, че при мачов риболов на река в зависимост от посоката на вятъра се ползва и непотъващо влакно – при вятър, който духа срещу течението. Ако вятърът духа по посока на течението, е добре да се ползва потъващо влакно, за да се неутрализира неудобния вятър.
  • Слаба разтегливост – поради факта, че се лови на големи разстояния, това качество на влакното спомага за по-доброто и сигурно засичане. При разновидността на английския риболов – методът на фидер, дори се препоръчва употребата на плетени влакна, които имат нулева разтегливост.
  • Тъмен цвят – почти всички влакна за мачов риболов имат тъмен цвят – кавяф, тъмночервен и дори черен. Това спомага за маркирането на влакното.
  • Дебелина – използват се най-често влакна с дебелина от 0.12 мм до 0.18 мм, които имат издръжливост до около 3-4 килограма. Тази дебелина е напълно достатъчна за изваждане на сериозни риби при добро оборудване и прецизно регулиран аванс. С тази дебелина на влакното лесно се достига далечна дистанция с ваглера. При риболов с тежки, над 20 грама ваглери, може да се използва парче около 2 метра влакно като амортизатор. То се прави от по-дебело с 0.02-0.04 мм. от основното влакно и се поставя в частта около ваглера, за да се елиминира скъсване на линията при силно замятане с тежкия ваглер. По този начин линията се натоварва с още 2 възела, но пък гарантира, че няма да скъсаме ваглера при замятане.
  • Стареене – когато влакното старее, то губи своята издръжливост. Влакната стареят най-много при излагане на слънце. Препоръчително е всяка година да се подменя с нова ролка. Също така след всеки риболов е хубаво да се отрежат първите няколко метра, защото те са работили най-интензивно и при следващия риболов има опасност точно в тази зона да се скъса.
  • Стоп възел – прави се от парче влакно със същия диаметър като основното или малко по-тънко. Намотките трябва внимателно да се правят, така че да не се застъпват. След като се направи възела, се оставят мустачки с дължина около 1-2см. Ефективно е да се правят 2 стоп възела, така че ако единият се премести, то другият си е на мястото. Употребата на силиконови стопери не е възможна, защото не могат да минават през водачите. Възелът се прави както този за връзване на кука с лопатка като ролята на стъбло на куката играе основното влакно:
  • Възел на вирбела – най-често при мачов риболов се ползва микро-вирбел за съединяване на основното влакно с повода. Той елиминира усукването на влакното в следствие на честото прибиране на линията. За целта следният възел върши чудесна работа и никога не ме е подвеждал:
На българския пазар се предлагат множество марки специализирани влакна за мачов риболов. Повечето от тях имат означени близки характеристики, но при работа с тях се вижда, че има разлика в качеството. Цената не винаги е показателна за качеството на този вид стока и не забравяйте, че ако едно влакно е стояло на рафта с години, но е от реномирана марка със солена цена, то в никакъв случай не е по-добро от по-евтините мачови влакна.
Милен Нинов
01.06.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015