FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
20 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Мухарски аксесоари и консумативи
(02.05.2005 г.)
Борислав ЙордановВъпросите Ви към автора
В мухарството се използват доста дребни аксесоари, които на пръв поглед изглеждат маловажни, но в навлизането в материята се оказва, че тяхната липса води до забавяне или изпускане на подходящия момент. Като начало ще започна с основните неща по риболовната линия.
Основните неща по линията на шнура са:
 • Бекинг
 • Преход
 • Повод
 • Типет
Бекингът представлява плетено влакно с дебелина около 0.30-0.50 мм, здравината обикновено варира около 10 кг. Здравината не е толкова важна, важното е бекингът да не гние и да има дрениращи свойства, т.е. когато навием шнура, той трябва да попие по-голямата част от водата по него, тъй като водата го прави по-тежък и съответно кастингът се влошава.
Преходът е нужно да е добре оразмерен спрямо шнура, тъй като има различни видове с различна дебелина. Например преходите на Scierra, които се предлагат в магазините на Орозов и ко са подходящи за 2-3-4 клас шнурове; на Cortland са малко по-груби и е по-добре да ги използваме за шнурове от 5 клас нагоре.
Поводът по риболовната линия предизвиква най-много коментарии и спорове. Той може да бъде плетен или монофилен.
Монофилният повод може да бъде във вид на конусовидно влакно или да е връзван от парчета влакно с намаляващи диаметри. Съществуват също и поли-лидери, които са изградени на принципа на строежа на шнуровете със сърцевина и обвивка.
Аз лично не мога да се ангажирам да кажа кой вид повод е най-добър. Според мен всеки повод е добър в определени условия.
Поли-лидерът полага мощно и е подходящ за по-големи мухи. Връзваните поводи са много прецизни, но са по-трудни за изработка.Необходимо е изработката им да става от влакно на една марка, тъй като ако се навържат влакна с различни характеристики на разтягане и здравина, ефектът е много странен след едно разтягане на повода.
Плетените поводи са сред най-използваните. Аз ги използвам, когато ловя със средно големи мухи. В общи линии са универсални и пренасят от малки до много големи мухи. Това се дължи на това, че те “ пият” вода, т.е.след един час риболов самият повод става по-тежък и може да пренесе по-голяма муха. Нужно е самият повод да се смазва със специална смазка, а при липса на такава може да се използва и технически вазелин.
Типетът, който се ползва за монтиране на мухите на края на линията, е добре да е от влакно за повод, а не от голяма ролка влакно. По принцип тези влакна са в малки метражи на шпулите, което се компенсира от по-голямата им здравина на рязък опън. Добре е да се избира марково влакно, макар че не винаги това е гаранция за качеството на влакното. Диаметрите, които се ползват са от 0.10 до 0.22 в зависимост от ситуацията и мухите, които използваме.
Както казах в началото, има доста дребни неща,които подобряват готовността ни за вземането на рибата. Вторият клас аксесоари, които ще разгледаме са смазките:
 • Смазки за поводи
 • Смазки за шнур
 • Смазки за мухи
 • Лайн дресинг за шнурове
 • Подсушители за мухи
 • Перманентни флоатанти
 • Самаду драй флаер
Смазките за поводи са съвсем стандартни. Вместо смазка може да се ползва и технически вазелин най-вече с цел спестяване на средства.
Смазките за шнура са много специфични. С тях не правя компромиси. Те подобряват неговата трайност, кастинг качества, а също така и плаваемостта му. Могат да бъдат перманентни, които да се полагат преди риболов или в случаите, когато искаме да съхраняваме шнур за по-дълго време без да ловим с него или такива, които се ползват преди риболов...
Лайн дресингът е вид смазка за шнур с една особеност - ползва се и за почистване. Аз ползвам такава на Сентифик и съм много доволен.
Смазките за мухи са много видове. Има смазки в течна и в гело-образна форма.
Течните тип спрей са подходящи за мухи с по-тънки фибри т.е. там, където гъстият силикон би достигнал по-трудно. Гъстите силикони използвам например за мухи от рода на джапанките, не че те имат особена нужда от смазване, но е добре да са смазани.
Използват се и различни подсушители за мухи. В повечето случаи представляват малко контейнерче, в което има гранули. Гранулите са от силиконов гел, който изсмуква водата при поставяне на мухата в контейнера. Макар цената им да е необосновано висока, за съдържанието вършат добра работа, като трябва да се знае, че такъв подсушител може да си направим и сами - нужни са ни само 3-4 капачки от Упсарин и една празна прозрачна кутийка.
Самадуто драй флаера е специфичен мухарски аксесоар който досега не е внасян в България. Има формана кожен ключодържател и много прилича на кортландския Лидер Страйтнар, но с една коренна разлика: от вътрешната си страна има микропорест материал, който подсушава мухата. Нужно е само да се щипне леко мухата за около 10 секунди, след което тя е готова за риболов. Има перманентни флоатанти за мухи, които се използват веднага след изработката на мухата и представляват течен силикон, в който мухата се топва след като се смъкне от менгемето.
В мухарството е нужно всички дейности, свързани с изработка на линията за риболов, връзването на мухи, дори и съхраняването на взета риба да става без допълнителни аксесоари чанти и багаж, цялата екипировка, нужна или не трябва да с нас. За тази цел се ползват мухарските елеци. Те са със специфична форма и определено се различават от всички останали риболовни или ловни елеци. По-къси са, със задължително два хоризонтални или вертикални големи джоба. По-къси са заради презумпцията, че мухарят е възможно да ползва гащеризон и да нагазва във водата, при което е нужна по-голяма мобилност. Отделно друга отличителна разлика на всеки мухарски елек е наличието на държач за пръчка. Долу вдясно на всеки елек има бримка, където се слага макаро държача на мухарката, а горе вляво има лепка, към която се прикрепя горната част на мухарката.

Това което всеки мухар, трябва да носи със себе си е:
Кутии за мухи - Кутиите за мухи могат да бъдат различни. В момента модни са алуминиевите кутии. Те вършат същата работа, както и останалите видове кутии. Кутията трябва да има отвори за проветрение, да не е много дебела, за да не пречи при движението. Все пак добре е кутията, ако не капаци, да има начин за по-стабилно закрепване на мухите, защото има случаи, когато при отваряне на кутията всички мухи да бъдат издухани от вятъра. Затова известна сигурност не е излишна.
Резервен(и) повод - В зависимост от това какъв риболов практикуваме, могат да бъдат различни. Аз например винаги си държа по един монофилени коничен, по един плетен и по един, два потъващи повода в резерв.
Смазка за мухи - Тях разгледах по-горе. Добре е да има повече от един вид – например течна и гелообразна смазка.
Кохер - когато се практикува “No kill”, тъй като е добре ако ще пускаме рибата да й причиним възможно най-малко поражения.
Обикновена или мухарска нокторезачка на клипс - Това е приспособление, което аз много уважавам и използвам. Невероятна помощ е във всеки един момент да можеш да отрежеш нещо, без да се налага да бъркаш по джобовете.
Използват се ботуши - ниски, до кръста или гащеризони. Трябва да се знае обаче, че използването на приспособления за газене в мухарството е по-скоро за да се стигне по-тихо или по-елегантно до рибата и то при необходимост, а не толкова с цел обхождане на цялото корито на реката. Грубото газене разрушава естествените укрития на рибата и като цяло влияе негативно върху кълването. Ситуацията се променя, когато газенето става във високопланинските езера, но все пак всичко трябва да се прави с мярка.
Борислав Йорданов
02.05.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015