FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Какво знаем за мухарската пръчка
(17.03.2005 г.)
Борислав ЙордановВъпросите Ви към автора
Пръчката е основен компонент в мухарското оборудване. Заедно с шнура тя пренася мухата до желаното от нас място. Желанията на всеки мухар обаче са различни, затова винаги съществува спор коя пръчка е по-добра или коя марка прави по хубави мухарки. Затова ще се опитам да внеса светлина с цел най-вече да помогна на тези, които тепърва започват и са объркани от съвети и препоръки на по-напреднали колеги.
Предварително искам да отбележа, че за по-голяма детайлност като примери ще използвам мухарки на три от най-авторитетните и известни фирми в света, които са любимите ми марки - Orvis, Winston и Sage.
В последно време мухарските пръчки се правят от карбон, бамбук и стъклопласт. Карбоновите са най-разпространени, тъй като позволяват голяма дължина и клас при относително ниско тегло и съответно по-точно и лесно прецизиране на параметъра бързина. Бамбуковите мухарки са "върхът на сладоледа" в мухарството, макар че, според мен тяхното превъзходство над останалите се изявява в прецизността на изработката им и ценовия клас, който е недостъпен за повечето мухари особено в България. Високата им цена от 1000 до 5000$ е предопределена от трудната изработка и времето, за което се изработват тези мухарки е до 3 години. Много често за класна бамбукова мухарка се чака с години! За жалост тези пръчки са ограничени откъм тегло и се изработват главно в малките класове, рядко над 6 клас! Стъклопластовите мухарки са се използвали масово до навлизането на въглеродните влакна, но това не означава, че и сега няма класни мухарки от стъклопласт - серията Retro на Winston е достатъчно доказателство за това! При тези мухарки също се наблюдава по-голямо тегло и определена провисналост на строя, но мое мнение е, че се получават много добри мухарки със специфичната Slow Акция!
В крайна сметка карбонът се е утвърдил като най-използваният и най-достъпният материал за изработка на мухарски пръчки.
На дължина мухарките варират много, най-често от 2 до 4.5 м. Късите мухарки до 3 м. се използват за риболов във водоеми и реки, каквито ние познаваме. По-дългите пръчки се използват за ловене в големи реки, а също така и за морски риболов на муха. Въпреки това не съществува пряка зависимост между дължината на пръчката и класа на шнура, т.е. не е задължително една пръчка от 4 м. да е много висок клас примерно в двуръчната серия. На Орвис моделът с дължина 3.8 м е само 7/8 клас. Също така не е задължително една къса пръчка да е непременно нисък клас. Най-мощният модел от серията BORON XTR на Уинстън, предназначена за морски риболов е само 8.3 фута или малко повече от 2.49 м. при тежест на пръчката 9 1/4 унции или около 260 гр. и е 14 клас!
Смисълът на тези примери се състои в това да се разбере, че самата пръчка е много специфично нещо в мухарския риболов, т.е. при избора на такава, трябва да сте напълно наясно какво точно искате от дадена пръчка. Друга особеност при изработката на пръчките е броя на частите, от които се изработва. Най-често мухарки се правят на 2, 3 или 4 части, но има такива и на 7 или 8 части. Принципно класата на мухарките не зависи от това от колко части е съставена. Разликата в цените при много снадковите пръчки идва от по-високата производствена цена, което обаче ни най-малко не прави една многоснадкова мухарка по-класна от друга такава, но изработена на две части. Дори повечето пръчки на повече от 3-4 части имат влошен строй и много малко фирми в света имат имиджа на майстори на многоснадкови мухарки, като Уинстън например.
Идеята при изработката на многоснадковите мухарки се състои в това, че практикуването на мухарски риболов понякога е свързано с пътувания не само в страната, но и извън нея и по-лесното транспортиране е голям плюс в това отношение.
За мен при избора на многоснадкова мухарка е добре да се спрем на 5 снадкова, а най-добре на Уинстън LT5, може би най-добрата пръчка изработена на 5 части.
Класовете, които класифицират мухарските пръчки, както вече знаем са от 0 до 15. П Производителите, които са специализирани в производството само на мухарски изделия, дават единични класове за своите мухарки и много рядко двойни класове като 5/6 примерно. Именно това отделя класните марки от тези, които произвеждат всякакви пръчки. При мухарския риболов има различни видове замятания, за всяко от които е нужна пръчка с определени качества. Именно за това в случай, че не можете да си позволите по-качествена и скъпа пръчка е добре някой да ви избере такава, която да отговаря на някакъв вид акция, съответно тип риболов. При самия риболов обаче, класът няма голямо значение след като вече сме решили на какви дистанции ще ловим и какви риби. За България най-често използваните класове шнурове и съответно пръчки са от 3 до 7.
След като сме сглобили комплекта във избрания от нас клас и след придобиване на известен опит става ясно, че тази пръчка работи само за определени неща. Например избрали сме си твърда и бърза мухарка. Тя мята добре на далечни дистанции, но на близо не може изобщо да положи, да не говорим за някаква прецизност. Именно големият проблем е акцията на мухарката. За да обясня по-лесно за какво става дума, ще използвам класификацията на фирмата Орвис, на която дължа две от моите мухарки.
Преди 7 години американската фирма Орвис въвежда класификация, според която нейните мухарки попадат не във три вида: бързи, средни и бавни, а в 21 вида акции:
Full Flex - 2.5 3.0 3.5 4.0 4.5 5.0 5.5
Mid-Flex - 6.0 6.5 7.0 7.5 8.0 8.5 9.0
Tip Flex - 9.5 10.0 10.5 11.0 11.5 12.0 12.5
Т.е. трите основни вида акции са поделят на по 7 точно определени и замерени вида бързини така много точно може да се определи каква точно е пръчката, за какъв риболов е най-добре да се използва и какви замятания може да прави.
Поради особеностите на самия мухарски риболов повечето американски производители, в това число и Орвис,наблягат на мухарките с по-върхова акция, затова от моя опит дотук мога да кажа, че за нашите условия е на й-добре индекса на избраната от нас пръчка да не бъде повече от Мид флекс 7.0.
По принцип начинаещият инстинктивно се спира на мухарки от класовете на тип флекс, акциите с по-бърза пръчка замятането е по-лесно, контролът върху шнура е по-лесен, по-лесно се достигат дистанции. Мид флекс пръчките са едни от най-използваните. Имат универсални качества, позволяват дистанции. Същевременно позволяват да се правят точни и прецизни подавания на мухата и не изморяват ръката. Колкото един риболовец напредва в мухарството, толкова той започва да обръща повече внимание на самата презентация, т.е. на полагането на мухата. Понякога това се налага да се прави на много малки разстояния от 4-6 м. и започва да лови с много тънки "типетни" влакна. Това налага използването на мухарки сФул флекс бързина, най-ниския клас от които (2.5) се огъват при замятане почти от дръжката. Това са бавни и елегантни мухарки, които изискват опит и рутина, с тях риболовът достига нива, които са на много високо техническо ниво. Този тип мухарки също могат да презентират мухата на 15-16 метра, но за това се иска голямо майсторство и дълги години тренировки!
Пример за такава пръчка е модела на Орвис Superfine One Uunce, с дължина 1.98 м. 2 клас и тежест точно 28.4 гр.
Всеки може да направи къса пръчка малък клас примерно 4-ти, но пръчките над 2.7 м. 4 клас са много голяма рядкост. Такива пръчки са висшия пилотаж в производството на мухарки. Една от малкото такива пръчки е Winston WT 3.0м 4 клас.
Всеки сам може да определи най-общо неговата пръчка към кой основен клас попада, като огъне върха с около 50 см. Ако пръчката се огъва пред снадката (ако мухарката е на 2 части), значи е тип флекс или бърза пръчка, ако се огъва около снадката е мид флекс или средно бърза, а ако се огъва след снадката почти до първия водач, значи пръчката е фул флекс или бавна пръчка.
Идеята на седемте степени е всеки сам да си коригира хвърлянето. Вземайки по-мека въдица, вие ще подобрите полагането, без това да се отрази на дистанцията.
Всичко дотук е много добре, но за жалост шнуровете, които се използват имат също различна бързина и твърдост на обвивката и затова самото стиковане на пръчката е много трудно, ако не се взима под внимание и шнура, с които ще ловим. Като пример ще дам една моя стара мухарка Рон Томсън – Акселератор 2.70 5-6 клас. Пръчката първоначално бе комплектована с шнур чисти четворки на Кортланд ДТ5Ф. С този шнур тя се справяше добре, но полагаше по-грубо за бавната си акция. Съвсем случайно ми попадна шнур 444SL пак на фирмата Кортланд, но 4 клас ДТ4Ф. Първоначално нямах намерение изобщо да го пробвам с тази пръчка, но в последствие се оказа, че пръчката хвърля много добре с него. Това, че класът на шнура беше по-нисък се компенсираше от по голямата му пъргавина. С този шнур полагаше перфектно.

Всеки мухар трябва сам да стигне до пръчката, която е продължение на ръката му!
Борислав Йорданов
17.03.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015