FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Зимен риболов на червеноперка с щека
(15.03.2005 г.)
Красимир КостадиновВъпросите Ви към автора
В първите дни на март получих обнадеждаваща информация, че на втичалото на язовир Жребчево са влезли рибите и се лови добре каракуда и платика с подобаващи размери над 500-600 гр. Реших да направя един риболов, но за мое голямо съжаление след като пристигнах на водоема установих, че водата се е вдигнала много и е мътна като боза. Имаше доста рибари и след като ги обходих и разпитах дали нещо дава, отговорът ме отчая. Те нямаха кълване през последните 3-4 часа. Така реших да отида на "Зимница", където минава река Тунджа. Информацията ми беше, че се лови червеноперка. Като се има предвид, че в последните седмици на февруари не бях направил нито един сполучлив риболов и червеноперките ми се видяха примамливи като трофейните риби.
Пристигнах на реката около 13:30 часа. Реката на Зимница е доста широка - от порядъка но 50-60 м., дълбочината е над 4 м., а течението е много слабо. Видях доста рибари, скупчени на едно място. Не исках да ловя в близост до тях и се отделих на стотина метра. Реших да не разпъвам щеката, а да ловя с 5 метров директен телескоп. В този момент при мен дойде един колега и ми каза, че риба дава само на местата, където са другите рибари. Колкото и да не ми се искаше, отидох по-близо до тях и монтирах платформата си. Забелязах, че дълбочината е доста голяма и реших да ловя с щеката. Забърках 1 кг. захранка GARDON на TUBERTINI, към нея прибавих 100-150 гр. млян печен коноп и около 800 гр. пръст, овлажних, пресях и добавих малко пинки. Докато захранката дръпне, започнах да си правя линията. Боя не се наложи да добавям, защото захранката придоби почти черен цвят като добавих пръст. Монтирах плувка 1.25 гр., леко издължена капка на Tubertini. За начинаещите рибари ще доуточня монтажа:
  • повод 20 см. с 0.8 Dragon Tubertini

  • кука № 20 Chika

  • основно влакно 0.10 мм.

Утежнението разполагам така:
  • дропер № 9 (0.05 гр.) на 20 см

  • №8 (0.06 гр.) на 10 см.

  • № 8

  • основно утежнение № 7 (0.010 гр.)

След като бях готов с линията, измерих дъното и установих, че на 11 м. дълбочината под върха на щеката е около 5.50 м. Измерих дълбочината и на 13-тия метър, там е с трийсетина сантиметра повече, но реших да ловя на 11 м. Това означава, че дъното е почти равно и няма опасност подадените топки да се търкулнат по-навътре от периметъра, в който ще ловя. Преди години, когато и аз бях начинаещ, често правих тази грешка, като подавах първоначалните топки на върха и после с ужас установявах, че се реят на метър и метър и половина пред мен. Това означаваше, че брегът е бил доста стръмен и топките са се търкулнали навътре. Затова преди всеки риболов измервайте дълбочината прецизно, освен ако мястото, на което ловите не ви е до болка познато. Фиксирам дълбочината, решавайки да започна риболова, като "лежа" с 15 см. на дъното. Захранвам с 6 топки, колкото мандарини, на метър срещу течението и започвам риболова. През това време, докато си подготвях такъмите, до мен извадиха 3-4 червеноперки. Закачам на куката едно пинки и вкарвам щеката. След като стръвта пропадна до дъното и не последва кълване, повдигнах плувката на около 30 см., след което придърпах с 20-30 см. срещу течението. Последва кълване и първата червеноперка вече е в живарника. Така започнах един ритмичен риболов, който доставя удоволствие, въпреки че рибите не бяха големи, около 40 до 100 гр. На всеки 5-6 риби дохранвах със захранка, изкушавах се да хвърлям със прашката и пинки, но при тази дълбочина и течение щеше да е неудачно, не се знаеше след колко метра по течението ще стигнат дъното и дали по този начин няма сам да си изгоня рибите. След известно време, закачих на куката едно червено и едно бяло пинки. Направи ми впечатление, че при двете пинкита кълването е по-рядко, но червеноперките бяха сравнително по-големи. След като улових така около 30-40 риби, кълването се поразреди, тогава намалих дълбочината с 30 см. и започнах да ловя над дъното. Направи ми впечатление, че по този начин рибите взимаха стръвта по-добре. Когато ловях "легнал" на дъното, кълването беше доста по не отчетливо и при избързване следваше откачане, но след като вдигнах над дъното, рибите вземаха по-добре. Колкото и монотонен да е този риболов, все пак е удоволствие. След като ми омръзна да ловя реших да си направя малък експеримент.
Прибрах такъма с 1.25 гр. плувка и сложих 0.75 гр., който беше на пропадане. Удължих до колкото е необходимо и реших да се кача с метър, метър и половина над дъното. По този начин предлагаш естествено падане на стръвта с 4 (дропера) съчми № 9 (0.05гр.), разпределени през 15 см. и основно утежнение. Така линията пропада много бавно. Започвам да подавам пинки на около 3-4 м. срещу течението, като се надявам да достигнат до мен на нивото, на което е стръвта ми и да вдигна рибите в по-горния слой. Отначало нямах пипане, но след десетина минути, отчетох първото кълване, което прибързах и изтеглих, но видях, че все пак рибата се вдига от дъното. Продължих да подавам по10-15 пинкита регулярно, като се надявах да се активизира повече. Последва ново кълване и извадих костурче. Така продължих да ловя, но риболовът беше сравнително по-слаб. Незнайно защо рибите не искаха да се вдигнат над дъното и да кълват по начесто. Извадих около десетина риби, но определено на състезание ако бях заложил на този риболов, със сигурност щеше да ме провали. Но и за това направих този експеримент, защото от всеки риболов научаваме нещо ново. Започнах да си задавам въпроса защо рибите не искаха да кълват така активно както в близост до самото дъно. Причините, които ми идват на ум са:
  • температурата на водата в по горния слой е по-ниска, но надали при условие, че има течение;

  • стръвта, която подавах преминаваше много по-рано преди да достигне до участъка в който ловях.

Времето беше напреднало и реших да приключвам риболова. Събрах си нещата и след като извадих живарника, установих, че съм хванал около 3-4 кг. риба за 3 часа. Върнах рибите обратно във водата пред погледите на стъписаните колеги от ромски произход. Дочух и реплики , че съм тъпак, защото съм хвърлил сума ти захранка, а накрая и рибата. С това не искам да кажа, че на всеки риболов връщам рибите обратно, но все пак отбирам това, което смятам, че е допустимо и с кулинарни качества, особено шарани – ха ха ха. Въпреки, че загубих много време с експеримента да ловя над дъното ви съветвам да опитвате различни монтажи по време на риболов. По този начин ще добиете реална представа кога какво да правите. След всеки риболов си задавайте въпроси и анализирайте риболова, защо сте сгрешили, или какво направихте, че през този ден рибите ви кълвяха добре. Забелязал съм колеги, за които може да се каже:"Нищо ново не е научил, но и нищо старо не е забравил.". Те ловят по един стереотип, който въпреки че не дава резултати, не го променят.

И накрая няколко съвета за начинаещи щекари при зимен риболов на открита вода.

1. Подходящо място за риболов
Добри места за риболов на река в това време се явяват дълбоките участъци под бентове и прегради. Наред с червеноперките, в ямите при понижаващите температури се срещат и други мирни риби като клен, морунаж, платика и други. Още едно добро място за риболов са районите на електростанции, топлите и отпадни канали, които гарантират, че и през студената зима температурата на водата ще бъде по-висока. В топлите води рибите се хранят целогодишно, така че може да се разчита на много добър улов .
2. Захранка
Захранката през зимата трябва да бъде фина и ниско хранителна. По принцип всеки сам трябва да реши каква да е структурата на захранката. Ако е прекалено фина, ще привлече и задържи по дребните риби, а когато е едра има риск да прехраним рибата. Цветът също е много важен. Стремете се да използвате захранки, който не контрастират твърде много с дъното, особено при бистра вода. Аз използвам светли захранки само през лятото, когато ловя платика и шаран или в много мътна вода, което се случва рядко.
По магазините се продава червена, жълта, черна и кафява боя. За зимата са ви необходими кафява и черна. Стремете се захранката ви да придобие цвета на дъното. По този начин тя ще се слее с него и няма да изплаши и без това капризната риба. Пръстта също е важна за зимата. Така вие ще направите своята захранка по-ниско хранителна и сравнително тежка, което ще ви помогне ако ловите на по-дълбоки места и в течение. Хранете с по-малки топки в ритъм през 5-10 минути; по този начин няма да прехраните рибата, но ще задържите нейния интерес. Преценете сами има ли смисъл от подаване на червей и пинки, дали по този начин ще активизирате кълването или ще ви навреди. Всичко това ще го усетите по време на риболов, но без проби няма как да разберете. Така че смело правете експерименти, никой не се е родил научен.
3. Линията
Риболовът през зимата е доста прецизен, а от това следва, че и линията ни трябва да е прецизно направена. Не можем да си позволим да ловим с 2-3 грама плувка в спокойна вода, 0.14 мм. основно влакно, 0.12 мм. повод и кука № 10-12. Винаги има и изключения, особено ако ловим едри риби, но в момента говорим за труден риболов през зимата.
Плувките, които аз ползвам са от 0.5 до 1.25 гр. На водоеми с течение плувката подбирам в зависимост от това колко силно е течението.
За основно влакно използвайте 0.10 мм., а за поводи 0.6-0.8 мм. Въпреки малкия размер ако използвате качествено влакно и ако ластика на щеката е монтиран спрямо вашата линия, няма да имате проблем и с риби дори и до килограм. Дори и да ви скъса някоя по едра риба, какво от това при условие, че благодарение на прецизната линия риболова ви е интензивен и ви носи удоволствие, а и от къде ще сме сигурни, че ако линията ни беше груба щеше да ни клъвне тази риба и щяхме да я извадим.
И накрая , колкото по-често ходите за риба, толкова по-скоро всичко ще ви се изясни. Не се отчайвате, когато не хванете нищо, защото понякога каквото и да правим като по учебник, успехът не е на наша страна, както е казано "рибата дом няма", но все пак да и отидем на гости.
Успех!
Красимир Костадинов
15.03.2005 г.


© Fishing Mania 1999 - 2015