FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Основи в риболова с ваглер
(05.03.2005 г.)
Милен НиновВъпросите Ви към автора
В този материал ще се опитам да разкрия на колегите основите на риболова с плувка тип "ваглер". Този вид риболов у нас се нарича също "мачов риболов" или "английски риболов". По своята същност това е риболов на плувка, която е закрепена за основното влакно само в долния си край.

Предимствата на този риболов са няколко:
Първо, това е достигaнето на далечна дистанция, където рибите са по-спокойни. Със стандартна плувка, фиксирана във двата края, по-трудно можем да достигнем замятане по-навътре във водоема, докато с ваглер, 30-40 метра са реално достижими.
Втора особеност е това, че при наличието на вятър линията остава стабилна и не образува "корем", който да пречи на засичането. Това се дължи на ваглерите, които са закрепени само в долния си край за основното влакно и по този начин цялата линия до въдицата остава под водата.
Третото предимство се състои в прецизността и фино построената линия, която подава стръвта в близост до дъното или на самото дъно, а плувката може така да се балансира, че да отчита и най-финото кълване.

Преглед на оборудването

Въдица – най-често използваните въдици са 3 коленни с дължина от 3,90 до 4,20 метра, но също така на пазара се предлагат и телескопични. Основната разлика от обикновените въдици е броят на водачите, който варира от 12 до 16 броя. Големият брой водачи позволява равномерно разпределение на тежестта при вадене на рибата, както и предпазват мокрото влакно от залепяне. Качествените въдици за мачов риболов са изработени от високомодулен карбон, а водачите от износоустойчив материал - силициев карбид (SiC).
Основна разлика при мачовите въдици е тяхната акция. Акцията отговаря на това къде и колко ще се огъне въдицата при засичането на рибата. С универсално приложение са въдиците с мека върхова акция, което означава, че ще се огъва лесно върхът, а по-слабо в средната и долната част на въдицата.
Друга характеристика на въдицата е тежестта на изхвърляне. Тя показва крайния предел на утежнението, което може да се използва и е желателно да не се превишава. Трябва да се отбележи, че въдица с неголяма тежест на изхвърляне (10-15 гр.) прави задоволително плавно и далечно замятане, а въдица с по-голяма тежест – от порядъка на 25-30 гр. може да прави мощни замятания на максимално разстояние. Когато отсъства надпис с оказаната тежест на въдицата и ако тя не е написана в каталога на производителя, то се подразбира, че е универсална – 5-20 гр.

Макара – основната видима разлика на мачовата макара е плитката шпула, която събира около 100 метра влакно с диаметър 0,18 – 0,20мм. Предавателното число е относително голямо. То варира от 5,7:1 до 7,2:1 и с едно завъртане на дръжката прибира между 80 и 120 см влакно и така прибира бързо влакното. Това е важно, защото при този вид риболов се лови на голяма дистанция и има много прехвърляния. Всички макари за риболов с ваглер имат системата "моментен стопер" или "супер стопер", която блокира свободното движение назад. Авансът е важно да бъде прецизен, защото се работи с относително тънки влакна. Той трябва да отпуска постепенно влакно, а не скокообразно. Теоретично схемата на предния аванс е по-надеждна поради по-голямата площ на триещите се шайби. Въпреки това, мачовите макари на почти всички производители са със заден аванс, тъй като той е по-лесен за работа и позволява по-удобно да се променя силата му в процеса на вадене на рибата.

Плувки – с няколко думи това са плувки, които се закрепват за основното влакно само в долния си край. Ако дълбочината, на която се лови, не превишава дължината на въдицата, те се стопират на основното влакно, а ако се лови на по-дълбоко, те се монтират подвижно. Предлага се голямо разнообразие от размери, форми и цветове, но има 4 основни модела.
Първо, ваглерите се делят на два основни типа – "прав" (straight) и "тумбест" (bodied). Правите ваглери имат тънко и дълго тяло с еднакъв диаметър по цялата дължина. Обикновено са направени от пауново перо или пластмаса. Тумбестите, както се подразбира от името им, имат допълнително тумбесто тяло в долната си част, което е изработено от балса и което дава допълнителна стабилност на плувката във ветровито време.
Второ, ваглерите се различават и по вида на антената – стандартна антена /дебела/ и тънка антена. Стандартна антена представлява продължение на тялото на плувката, като няма разлика в диаметъра, а само е оцветена в различен цвят. Тънката антена е с по-малък диаметър от този на тялото на плувката, което я прави по-чувствителна към кълването на рибата. Тънката антена, обаче, понякога се вижда по-трудно на големи разстояния.
На база на тези 2 типа характеристики, ваглерите се делят на 4 основни модела:

- Прав ваглер със стандартна /дебела/ антена (сн. 1)
Тези модел се използва предимно за риболов по реки.

- Прав ваглер с тънка антена (сн. 2)
Той се използва при техниката на риболов на "пропадане" в спокойни води, която с няколко думи се описва с това плувката да улови кълването на рибата докато стръвта слиза към дъното. Това става възможно благодарение на по-тънката чувствителна антена, която отчита и най-финото кълване на рибата.
Друго приложение на този вид плувка е при риболов в плитки води, когато минимален шум се издава при приводняването на плувката.

- Тумбест ваглер със стандартна /дебела/ антена (сн. 3)
Най-широко използваният ваглер за риболов в затворен водоем. Лесно достига далечни дистанции, устойчив при вятър и лесно забележима антена. Идеален за риболов с презентиране на стръвта на самото дъно.

- Тумбест ваглер с тънка антена (сн. 4)
Има същите качества на стабилност и далечина на замятане, като тумбестия ваглер със стандартна антена, допълнени с голяма чувствителност и минимално съпротивление на тънката антена при поемането на стръвта от рибата.

Тези 4 основни модела се предлагат в много вариации – сменяеми антени с различен диаметър и цвят; стабилизатори, които подобряват летенето на плувката; регулируеми утежнения на основното тяло; прозрачно пластмасово тяло "crystal", подходящи за фин риболов в плитки води и много други. В зависимост от условията, при които ще се лови, се налага и използването на различни дължини на ваглерите от около 10 см до над 40 см.
Ваглерите, в повечето случаи имат означение колко тежест е нужна, за да се потопят до антената. Маркировката най-често е с буквите ААА, съответстваща на 0.8 грама или ВВ – 0.4 грама, като 2ААА е 2 х 0.8гр.= 1.6гр., а 3ВВ е 3 х 0.4гр. = 1.2 гр. и т.н.

Тежести – както при традиционния риболов с плувка и тук се използват сaчми с тежест от 0.8 до 0.04 грама за балансиране на плувката. Водещите производителите имат следните означения на най-често използваните тежести за риболов с ваглер:
РазмерТежест
ААА0.8 гр.
ВВ0.4 гр.
№ 10.3 гр.
№ 40.2 гр.
№ 60.1 гр.
№ 80.06 гр.
№ 100.04 гр.
Тежестите трябва да бъдат меки, за да не нараняват основното влакно.
Важна особеност при риболова с ваглер е начинът на утежняване. При най-често практикувания риболов със стопиран ваглер, 75% от нужните тежести се монтират до самата плувка. Останалите сачми се разпределят по основното влакно към куката в зависимост от конкретните условия на риболов.

Влакно – използва се монофилно влакно, като за този вид риболов се предлага потъващо влакно "sinking", което позволява след замятане то да остане под водата, което дава по-добър контрол върху цялата линия и се избягват досадните кореми, които пречат на засичането. Най-често то е с тъмен цвят. Дебелината на основното влакно в зависимост от рибите, които се търсят варира от 0.14мм до 0.18мм, като поводът е с 0.02 до 0.04 мм по-тънък.

Куки – в зависимост от стръвта, с която се лови, се използват и различни големини куки, но най-често номера 16 и 18.

Сонда – специална оловна тежест за премерване на дълбочината. Сондата с тегло от 5 до 15 грама се закача на куката и се замята на желаната дистанция за риболов. След това се наблюдава плувката. Ако тя потъне, значи мястото е по-дълбоко и трябва да преместим плувката по-нагоре. Следва ново замятане на същото място, при което ако плувка полегне на повърността, значи е малко по-плитко. След няколко замятания сме намерили точната дълбочина.

Микро-вирбел – препоръчва се използването му за свързване на повода с куката за основното влакно. С негова помощ се намалява усукването на влакно в следствие на честото прибиране и презамятане на линията на голямо разстояние.

Прашка – абсолютно необходим аксесоар за подаване на малки топки подхранка или червеи на по-голямо разстояние. Подхранването с прашка дава възможност за концентриране на храната на относително малка площ. Предлагат се прашки с различна дебелина на ластика и различна форма на чашката.

Маркер – след като сме заметнали на желаната дистанция маркираме около 40 см влакно веднага след макарата. По този начин всеки път замятаме навътре и навиваме до маркираната зона и така презентираме стръвта на едно и също място. Използват се специализирани маркери, които не увреждат влакното.

Стойка – при този риболов върхът на въдицата стои потопен под водата. За тази цел се използват 2 стойки като едната стои в основата на дръжката зад макарата, а другата пред първия водач, забодена в земята по-ниско, така че върхът на мачовата пръчка да се потапя във водата.

Това са основните неща необходими за практикуване на английския риболов с ваглер. В зависимост от специфичните характеристики на риболовния излет - вида на водоема; дистанцията, на която ще ловим; атмосферните условия; дълбочината и рибите, които ще се ловят има и различни начини и тънкости при построяването на линията и самия начин на риболов.
Милен Нинов
05.03.2005 г.
Галерия


© Fishing Mania 1999 - 2015