FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
13 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
СПОДЕЛЕНО

Вид рибаВид риболовДруги

Няколко съвета за зимният риболов на дупка
Pike
Зимният риболов на дупка се радва на все повече привърженици сред българските риболовци. Болшинството от колегите предпочитат речния риболов през студените месеци, но в последните години конкуренцията с "търмъкчиите", "драскачите" или просто казано бракониерите принуди доста от риболовците да се преориентират към подледния риболов. Набезите на голите тройки станаха толкова нагли, че истинските спортни риболовци са обект на присмех от страна на "майсторите на тройката", които са мнозинство по реките ни. Но да не подхващам тази тема, тя е много дълга и е свързана с много нецензурни пожелания по адрес на въпросните "майстори".
Подледният риболов започва, когато дебелината на ледената покривка надвиши 10 -12 сантиметра. Здравината на леда зависи освен от дебелината, и от състава му. Синкавият, прозрачен, чист лед е сигурен. Най-опасен е мътният пролетен лед, особено ако е с грапава от пукнатините повърхност или покрит с воден слой. Винаги предпазливи трябва да бъдем също в зоните с подводна и надводна растителност, около извори и места на вливане на реки и потоци. Нерядко в такива райони ледената покривка изглежда здрава отгоре, но отдолу е проядена от по-топли водни пластове.
За пробиването на леда е най-добре да се снабдим с ледобур. Освен, че е по-безопасно, е и по-удобно. Представете си, че ви се наложи да пробиете 50 см. лед, че и по-дебел. Каквото и друго средство да използвате за целта, ще видите голям зор. Заслепен от риболова, човек не рядко използва каквото му попадне под ръка. Виждал съм колега да млати с чук и секач по леда, даже аз самият съм правил дупка със сатър и не обръщах много внимание на стържещия звук от пукането на леда наоколо - Къде ми е бил акъла?. За късмет никога не ми се случвало да взема цялостна ледена баня, но съм виждал и бих казал, че не е приятно, а ако няма никой наоколо, може и да ви е за последно. От няколкото ми цъмбурвания до кръста съм се убедил, че винаги трябва да имате резервен комплект топли дрехи, кибрит и запалка (и двете за всеки случай), и малко шишенце с някаква запалителна течност. Ако ви се наложи да запалите огън през зимата, бих казал, че това последното ще ви е от голяма помощ.
Също така важна част от екипировката е и решетъчният черпак или лъжица. С негова помощ не позволявате на дупката да замръзва отново и отново, а също я почиствате от излишния сняг и лед след като сте я пробили. Оставите ли дупката, тя хваща коричка лед и може да е причина да изпуснете някоя риба заради късане. Понеже се работи с фини влакна, триенето в кората на леда може да е фатално.
Не бива да забравяте и рибарското столче. Съгласете се, че не е много удобно да седите прав или клекнал на леда в продължение на часове.
Трябва да подсигурите добре и ръцете си. Поради спицификата на зимния риболов и в частност на подледния, се налага влакното с уловената риба да се вади с ръце. Това налага употребата на ръкавици, които да прилепват плътно по ръката на риболовеца, но и да топлят. Най-удобни в това отношение са риболовните неопренови ръкавици. На някои модели пръстите на ръкавицата са направени така, че да позволяват да си извадиш само нужните пръсти за момент, без да се налага да се сваля цялата ръкавица.
Не ми остава нищо друго освен да ви пожелая наслука и да внимавате с леда.
Pike


© Fishing Mania 1999 - 2015