FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| КАТАЛОГ| FaceBook| Google+
15 Ноември 2019 г.За нас | Контакти | Реклама
FM Приятели
Спининг клуб - Стари видри
Страница за риболов с изкуствени примамки
Река Янтра - пътеводител
За Дома - рецепти, цветя, статии - zadoma.com
НАПРАВИ СИ САМ

Всеки риболовец си е и "парче" майстор. Все ще се наложи да се доизкусури нещо - тук да се пипне, там да се щипне. В наше време по рибарските магазини има буквално "от пиле мляко", ама както е казал българинът "... и сиренето е с пари ...". Голяма част от тъкъмите и аксесоарите за риболов, които се продават може спокойно да си ги изработим в домашни условия. Така хем ще спестим някой друг лев (например за нова въдица), хем ще си доставим удоволствието от добре свършената работа.
В "Направи си сам" ще ви предложа някои идеи за изработването на тъкъми в домашни условия. Всеки един материал ще бъде подкрепен със снимки и схеми за по-голяма яснота.

Шпионка за дънен риболов на бяла риба
При риболов на дъно за бяла риба, когато поставяте шпионката, трябва да й отпуснете поне метър-метър и половина аванс. Така бялата риба ще може да поведе спокойно, без да усети съпротивление и няма да изплюе куката.
Най-добре с тази задача ще се справят без съмнение съвременните тъкъми за тази цел: електронен индикатор в комбинация с бубина. Слабата им страна обаче е цената им: за да оборудвате 1 пръчка да работи по тази система ще са ви необходими минимум 57 лв. (към Юни 2002). В цената влиза електронен индикатор, бубина или щипка, която придържа влакното, когато бигела на макарата е отворен и поне една стойка, на която може да се закрепи електронния индикатор.
Ако имаше бяла риба по язовирите, този разход може би щеше да е оправдан, но то риба няма, пък ние да й купуваме такива скъпи "играчки"…Същата работа може да ни свърши и едно стериопорено кубче. Като негов единствен недостатък намирам липсата на звукова индикация, но това може да се компенсира с размера му, като по-големият му размер ще се забелязва по-отчетливо с периферното ни зрение.
Техниката за използване на стериопорено кубче вече е описана от Fishing Mania - (виж), а сега ще ви покажа и как да си направите "шпионката". Ето и необходимите материали:
  - парче плътен (ситен) стериопор;
  - 20-тина сантиметра жичка (най-добре телефонна);
  - 2 дървени пръчици - около 15 см. всяка;
  - запалка и свещ;
  - цветни маркери - ако желаете да оцветите кубчето по ваш избор.
А сега и най-важната част: завързвате жичката за краищата на дървените пръчици и ги хващате така, както е посочено на . Сега ви остава да запалите свещта и да нагреете жичката равномерно. След като се нагорещи, започвате оформянето на кубчето. Когато сте готови с оформянето на шпионката, ви остава само да направите един прорез в нея. За целта отново нагрявате "инструмента", намирате на око средата на шпионката и правите прорез до центъра й. Старайте се да не задържате прекалено дълго нагорещената жичка в стериопора, защото прорезът ще се разшири и влакното ще хлопа в него. Как да направите прореза може да видите на .
След като шпионката е готова, ви остава само една процедура, която е по желание. Процедурата е оцветяване - тук имате пълната свобода да изберете с какъв цвят да оцветите шпионката. Важното е да я забелязвате с периферното си зрение. Няколко идеи за оцветяването може да видите тук.
Fishing Mania

© Fishing Mania 1999 - 2015